با توجه به این که در هر کشوری، آموزش و ارزیابی علم هر فرد، رویههای متفاوتی دارد و از سوی دیگر شناخت سیستم آموزشی همهی کشورها کاری دشوار است، معادلسازی مدارک تحصیلی نمود بیشتری پیدا خواهد کرد.
در واقع دلیل اصلی برای معادلسازی را میتوان تعیین عیار فارغ التحصیلان ایرانی در خارج از کشور و نیر فارغ التحصیلان خارجی در داخل کشور دانست.
اگر تحت هر شرایطی به دنبال این هستید که مدارک تحصیلی خود را معادلسازی نمایید، پیشنهاد میکنیم برای کسب آگاهی بیشتر، ادامه مطلب را از دست ندهید.
معادل سازی مدرک تحصیلی چیست؟
به طور کلی معادلسازی با سه مفهوم کلی زیر انجام میگردد:
- اعطای مدرک معادل تحصیلی برای دانشجویان که از ادامه تحصیل انصراف داده و یا اخراج شدهاند.
- معادلسازی مدارک تحصیلی برای کسب پذیرش از دانشگاههای خارج از کشور و یا مهاجرت
- اعطای مدرک معادل فارسی برای فارغ التحصیلان خارجی که متقاضی کار در ایران هستند
در اولین مورد که فرد، قادر به ادامه تحصیل نیست، بر اساس واحدهای گذرانده شده و مدت زمان تحصیل، آنهم با توجه به شرایطی خاص، میتواند مدرک معادل بگیرد.
اما در مورد مفهوم دوم که به بحث مهاجرت مربوط است، دانشجو برای کسب پذیرش از دانشگاه، لازم است مدارک خود را معادلسازی کرده و ارائه دهد. دلیل این امر، آن است که دانشگاه کشور مقصد، با سیستم آموزشی حاکم در ایران، اشناییت ندارد و نمیتواند مورد قبول قرار دهد.
با معادلسازی مدرک ایرانی با توجه به استانداردهای آموزشی کشور مقصد، مقطع درسی و ارزش آن، برای دانشگاه مربوطه قابل قبول خواهد شد. این موضوع و اینکه چه رشتههایی به این معادلسازی نیاز دارند، به شرایط دانشگاه مقصد مربوط میشود که میبایست از آن آگاهی کافی داشته باشید.
عموما همهی رشتهها به معادلسازی نیاز نخواهند داشت و این سختگیری بر روی رشتههای علوم پزشکی و فنی- مهندسی بیشتر از سایرین است.
حال این موضوع میتواند بالعکس باشد که فردی در دانشگاه خارجی درس خوانده و میخواهد در کشور ایران شاغل شده یا ادامه تحصیل دهد. در این شرایط نیز به دلیل عدم آشنایی با سیستم آموزشی کشور دیگر، وزارت علوم از فرد طلب معادلسازی مدارک خواهد کرد.
حال که کاملا با این مفاهیم آشنا شدید میخواهیم قوانین هر کدام را مورد بررسی قرار دهیم:
شرایط معادلسازی مدارک تحصیلی برای دانشجویان اخراجی یا انصرافی
این گروههای متقاضی میتوانند ضمن داشتن شرایط و قوانین ذیل اقدام به معادلسازی مدارک خود نمایند.
- گذراندن دروس و سرفصلهایی که توسط وزارت علوم یا وزارت بهداشت قابل تایید باشند.
- نمرات مربوط به دروس عمومی گذرانده شده بالاتر از ۱۲ و دروس تخصصی در دانشگاه دولتی و دیگر دانشگاهها به ترتیب، کارشناسی ۱۲ و ۱۴، کارشناسی ارشد ۱۴ و ۱۶ و در نهایت دکتری ۱۶ و ۱۶ باشد.
- شرایط انجام معادلسازی درسهای مربوط به کارورزی یا کارآموزی، پایاننامه و سمینار در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری موجود نخواهد بود.
- درسهای مربوط به دورههای کاردانی و کارشناسی با دوره کارشناسی ارشد معادل سازی نمیگردد ولی بالعکس این موضوع میتوان اقدام کرد.
- معادلسازی مدارک تحصیلی ضمن در نظر گرفتن مقطع و تعداد واحد معادلسازی شده، میتواند یک سال از سنوات مجاز تحصیلی پایینتر گردد.
پس از دارا بودن شرایط و قوانین ذکر شده، میتوانید به شورای آموزشی دانشگاه درخواست ارائه نموده تا توسط آنها مورد بررسی قرار بگیرد. در صورت مساعد بودن تمامی شرایط، مدرک معادل صادر میگردد.
پیشنهاد کاربران :
شرایط معادلسازی مدارک تحصیلی برای متقاضیان تحصیل یا اشتغال در خارج از کشور
در ابتدا برای معادلسازی مدارک دانشگاهی جهت انجام مهاجرت کاری یا ادامه تحصیل، میبایست مدارک و ریز نمرات خود را ترجمه نمایید. برای این منظور موسسات متخصص معتبر، بهترین گزینه خواهند بود. مراحل زیر را در ادامه پشت سر خواهید گذاشت:
- به وزارت علوم یا بهداشت درخواست ترجمه مدارک بدهید
- اعتبار مدارک شما توسط کمیسیون مربوطه مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد.
- در مرحله بعد سوابق از بایگانی به کارشناس تحویل داده میشود تا مجددا بررسی و تایید گردد.
- مدارک را تحویل گرفته و ترجمه کنید
- سپس میبایست به اداره کل امور دانشجویان مراجعه کنید تا مدارک ترجمه شدهی شما با مهر رسمی، معادلسازی گردد.
نکته: اگر مدارک شما دارای کسری یا نقص باشد باید به سازمان سنجش یا دانشگاه مربوطه مراجعه کنید و علت را جویا و رفع نمایید.
شرایط معادلسازی مدارک تحصیلی خارجی برای متقاضیان تحصیل یا اشتغال در داخل از کشور
فارغالتحصیلان از دانشگاههای خارجی برای تحصیل یا اشتغال در ایران میبایست در خصوص رشتههای علوم پزشکی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و در مورد دیگر رشتهها به وزارت علوم مراجعه کنند.
- مدارکی که دال بر گذران دورههای غیرحضوری میباشند فقط در مقطع دکتری میتواند معادل سازی گردد.
- مدارکی که از موسسات غیرمعتبر و سطح پایین دریافت شده باشند، معادلسازی نخواهند شد.
- تنها مقاطع قابل قبول در کشور ایران قابلیت معادلسازی دارند.
- مدرک مرتبط با زبان و ادبیات فارسی در مقطع دکتری قابل معادلسازی نیست.
- میبایست حداقل زمان اقامت در خارج با طول دوره حضوری همخوانی داشته باشد. ( به عنوان نمونه در مقطع تحصیلی دکتری، طول دوره ۳۶ الی ۴۲ ماه خواهد بود که لازم است حداقل زمان اقامت حضوری شما ۲۴ ماه تایید شده باشد)
- در خصوص رشتههای زیر مجموعه وزارت بهداشت، باید مدارک تحصیلی دوره دیپلم و پیشدانشگاهی مربوط به علوم تجربی یا ریاضی باشد.
- در خصوص رشته پزشکی طول دوره تحصیلی و محتوای تحصیلی میبایست حداقل هشتاد درصد با موارد داخل کشور تطابق داشته باشد.
چند سوال متداول که میتواند برای شما هم پیش بیاید:
۱- ایا میتوان سابقه کاری را به مدرک دانشگاهی معادلسازی کرد؟
- شاید برخی افراد مفهوم معادلسازی را به درستی متوجه نشدهاند و گمان میبرند میتوانند سابقههای کاری خود را به مدارک دانشگاهی معادل سازند. اما لازم است بدانید که نه تنها در ایران بلکه در هیچ کجای دنیا، روشی وجود ندارد که چنین اقدامی را ممکن سازد. با این که تجربه کاری میتواند به مراتب از تحصیلات آکادمیک باارزشتر تلقی گردد اما با توجه به نبودن معیاری مناسب برای اندازهگیری دانشهای تجربی، این امر مقدور نخواهد بود.
۲- هزینه و مهلت اعتبار مدرک معادل سازی شده چقدر است؟
- باتوجه به این که معادلسازی برای کدام رشته، مقطع و از چه راهی انجام میگیرد، هزینهها متفاوت خواهند بود. به عنوان نمونه هزینه معادلسازی برای دانشجویی که انصراف داده معادل ۱سوم شهریهی متغیر به ازای هر واحد میباشد. در خصوص اعتبار مدارک معادلسازی شده نیز برای دانشجویان انصرافی و اخراجی مدت کمی و برای تحصیل در خارج از کشور مدت پنج سال اعتبار در نظر گرفته شده است.
۳- معادل خارجی تمامی عناوین مدارک داخلی
مدرک | معادل |
پیش دانشگاهی | diploma |
کاردانی | associate’s degree |
کارشناسی | undergraduated’s degree |
کارشناسی ارشد | graduated’s degree |
دکتری | PHD |
دکترای تخصصی | postdoc |