درس ادبیات کنکور یکی درس های فرار و پر از نکته است که تراز بالایی را در کنکور دارد.
در این ویدئو بصورت کامل از جناس و سوالات مربوط به این بخش گفته شده دیدن این ویدئو و نکات آن را از دست ندهید
یکی از مباحث مهم و پر سوال در ادبیات کنکور ، آرایه های ادبی کنکور است که انواع زیادی را دارد در این مطلب آرایه ادبی جناس و انواع آن را مورد بررسی قرار داده ایم پس برای یادگیری و آموزش جناس کنکور با مثال تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید.
جناس چیست؟
به دو یا چند کلمه که از لحاظ لفظ و جنس شبیه باشند ، در دو معنای مختلف جناس می گویند. جناس به سه دسته اصلی تقسیم می شود :
1_جناس همسان
2_جناس ناقص
3_جناس اشتقاق
ادبیات فارسی بیشترین ضریب را در بین دروس عمومی دارد، این درس با ضریب 4 از اهمیت ویژه ای برخوردار است و باید به آموزش کنکوری ادبیات فارسی توجه کرد. توصیه میشود برای بدست اوردن یک تراز خوب در ادبیات وارد صفحه ی آموزش کنکوری ادبیات فارسی شوید.
انواع جناس
۱_ جناس تام یا همسان
تام به معنی تمام و کامل است. جناس تام آرایه ای است که در آن کلمات لفظ مشابهی دارد ومعنای متفاوت ، به طور مثال در بیت زیر از مولوی جناس تام وجود دارد منظور از میان اول اصطلاح میان آوردند و میان دوم به معنای کمر و میان سوم به معنای میانه است
گفتی اسرار در میان آور
کو میان اندر این میان که منم
البته باید به این نکته توجه کنید که گاهی شاعر یک کلمه با لفظ و معنا یکسان به کار میبرد اما در یکی از کلمات منظورش، نمادین یا استعاری است. در بیت زیر حافظ لعل را با معنی نوعی سنگ به کار برده اما در مصرع اول استعاره از لب و در مصراع دوم مجازا به معنی سرخ است.
به یاد لعل تو و چشم مست میگونت
ز جام غم می لعلی که میخورم خون است
جناس تام زیر رشته های زیادی دارد که با آموزش جناس کنکور تمامی آن ها را میتوانید با مثال و کاملا مفهومی یاد بگیرید.
۲_جناس ناقص یا ناهمسان
اگر دو رکنجناس در یکی از عناصر جناس تفاوت داشته باشند جناس ناقص میگویند جناس ناقص انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است:
جناس ناقص اختلافی: جناس ناقص اختلافی را می توان به چهار دسته، محرف ، لفظ مضارع و لاحق ، خط تقسیم کرد.
جناس ناهمسان حرکتی: ناهمسانی واژه ها در مصوت های کوتاه
جناس ناهمسان افزایشی: ناهمسانی واژه ها در تعداد حروف
۳_ جناس اشتقاق (ریشه و پسوند)
به جناسی میگویند که ارکان های کلمات با هم، هم خانواده باشند که می توان آن را به دو دسته پسوند و ریشه تقسیم کرد.
جناس پسوند: در این جناس یکی از کلمات پسوند بیشتری از کلمه دیگر دارد.
مثل:
چون که گل رفت و گلستان شد خراب
بوی گل را از که جوئیم از گلاب
جناس ریشه: در جناس ریشه، دو کلمه حداقل دو یا سه صامت و یک مصوت (کوتاه یا بلند) مشترک دارند. مانند «خواهش و خواهان و خواهنده» یا «تحویل و احوال» یا «حرم و حریم و حرمت» که حافظ در بیت زیر بیان کرده است:
من که باشم در آن حرم که صبا
پردهدار حریم حرمت اوست
جمع بندی
آرایهی جناس به دلیل داشتن نوع های زیاد یکی از سخت ترین و پر نکتهترین آرایههای ادبی کنکور به حساب میآید که شما میتوانید با آموزش جناس کنکور کاملا تضمینی ، با مثال های متفاوت این آرایه را کاملاً مفهومی یاد بگیرید.
شما میتوانید سوالات خود را از طریق کامنت ها و با تماس تلفنی با موسسه خواجه نصیر بپرسید و اطلاعات مورد نظر خودتان را به دست بیاورید. تا بتوانبد بیشتر با خدمات کلاس کنکور تضمینی خواجه نصیر آشنا شوید.
همچنین شما می توانید از دو جلسه مشاوره تلفنی رایگان و یک جلسه مشاوره حضوری رایگان در موسسه خواجه نصیر استفاده کنید. برای استفاده از این خدمات فقط کافیست به صفحه ارتباط با ما مراجعه کنید.